BAUELEMENTE BAU

В брой 2/2014

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

 

Ködispace – най-доброто решение за топъл кант на пазара

На включения в съпътстващата програма на Българската строителна седмица 2014 форум „Да събудим строителството”, проведен на 20-ти март 2014 в зала 2 на Интер Експо Център, София, Kömmerling Chemische Fabrik участва с презентация на тема „Немска технология за енергийна ефективност с Ködispace от Kömmerling за първи път в България“ с лектор г-н Волфганг Хокер, технически сътрудник.

С оглед на постигане на перфектната топлоизолация при дограмата и остъклените фасади, производителите на отделните компоненти постоянно усъвършенстват и допълват продуктовата си палитра с иновативни решения.

В следствие на безбройните изследователски и проучвателни дейности свързани с продукта прозорец, като топлотехнически най-слабо място се определя периметъра на стъклопакетите. Условията за поява на конденз в тази зона са най-благоприятни.

По тази причина се търсят различни варианти за подобряване на топлотехническото поведение на стъклопакетите по периметъра им, което най-ефикасно може да се реализира с оптимизацията на дистанционерите.

Едно перфектно решение на този проблем е топлия кант Ködispace, разработен и предложен на пазара от Kömmerling Chemische Fabrik.

Във форума „Да събудим строителството”, проведен в рамките на Българската строителна седмица, българската публика за първи път бе запозната с иновативния дистанционер Ködispace за топъл кант.

Термопластичният дистанционер Ködispace, създаден на базата на полиизобутилен, еднозначно представлява най-доброто решение в областта на топилия кант и особено при тройните стъклопакети от гледна точка на всички важни технически и търговски критерии.

На базата на своя дългогодишен опит, световният лидер в производството на уплътнителни материали за стъклопакети Kömmerling Chemische Fabrik GmbH предлага цялостни енергийно ефективни системни решения.

Необходимостта от намаляване на СО2-газовете и трайната икономия на енергия извежда стъклопакета на определяща позиция в термичното оптимизиране на прозореца.

Развитие на стойността Ug

Развитието на стъклопакета започва преди повече от 50 години с конструкция , съставена от две стъкла и въздух между тях, като коефициетът на топлопреминаване тогава възлиза на Ug = 3,0W/m2K.

Подобряване на енергийната ефективност се постигна чрез въвеждане на стъкла с покритие, в резултат на което при стъклопакет с въздух може да се постигнат стойности Ug до 1,4W/m2K.

Пълненето на стъклопакета с газ, например аргон, подобрява тази стойност с още 0,3W/m2K.

Още потенциал в тази насока предоставя намаляването на топлинните загуби по периметъра на стъклопакета. Тук стойността Psi характеризира провеждането на топлина, което наред с профилите и стъклото, в значителна степен се определя от дистанционера.

Системите за топъл кант водят до подобрение на топлотехническата характеристика на целия прозорец Ug с около 0,1 W/m2K в сравнение с алуминиевите дистанционери.

На практика между различните системи за топъл кант има съвсем малки разлики от порядъка на ± 0,02W/m2K. Въпреки това не трябва да се подценява изборът на правилната система за топъл кант.

От гледна точка на крайния потребител и на производителя на стъклопакети, съществуват различни важни критерии за избор. Докато инвеститорът се интересува най-вече от продължителността на живот на стъклопакета, то за производителя на стъклопакети наред с този показател основен фактор представлява и оптималното протичане на производствения процес.

Системата за топъл кант Ködispace от Kömmerling предлага идеалното решение и за двете страни.

Оптимизирана стойностна верига

Актуалните пазарни условия принуждават всички производители да редуцират трайно производствените си инсталации и оборотния капитал. В тази насока Ködispace на Kömmerling Chemische Fabrik предлага съществени предимства в сравнение с традиционните системи дистанционери:

 • Не се поддържат на склад различни дистанционери и адсорбент;
 • Отпада рязането на дистанционери;
 • Отпада нуждата от машина за огъване на дистанционери;
 • Машина за пълнене с адсорбент също става излишна;
 • Няма нужда от бутилекструдер;
 • Отпада логистичния процес на отделните компоненти;
 • Без пренастройване при различни ширини на пространството между стъклата;
 • Няма отпадък от рязане, респективно смяна на ролки.

Производството се разполага на значително по-малка площ, като всичко се заменя от инсталация за разтопяване на Ködispace във варели и чрез апликатор се покриват всички размери на желаното пространство между стъклата.

Ködispace се екструдира директно върху стъклото като замества уплътнителя за първа бариера (бутила), дистанционера и адсорбента.

При дистанционерните системи, които са във вид на ролки, съществуват скрити разходи и загуба на време, налагащи се от смяна на различните по ширина ролки.

Още по-важни от вече представените аспекти от гледна точка на материалите са следните производствено-технически предимства при използването на Ködispace:

 • Напълно автоматизираното полагане изключва човешки грешки;
 • Неограничена свобода на формите (CAD-проектирани форми се аплицират автоматично);
 • Много лесно обработване на големи елементи;
 • Съвършена оптика при троен стъклопакет, също и при асиметрични конструкции;
 • Няма разместване на дистанционерите един спрямо друг;
 • Могат да се произвеждат елементи с различни дистанционерни ширини, съобразно поръчките в произволна последователност.

Ködispace – без разместване на дистанционерите един спрямо друг при троен стъклопакет

Особено при големи елементи и тройни стъклопакети, предимствата на Ködispace в сравнение с алтернативни дистанционерни системи се доказват с пълна сила. Това важи особено за точното позициониране на дистанционера, което при останалите системи представлява голямо предизвикателство.

Оценка на разходите

Описаното по-горе оптимизиране на производствения процес и икономията на материали показва еднозначно предимствата по отношение на разходите при Ködispace в сравнение с други системи за топъл кант.

Функционалност и продължителност на живот на стъклопакета

Наред с разглеждането на производствения процес и свързаните с него разходи, за потребителя на първо място стои дълготрайността на функциониране на стъклопакета. При използването на Ködispace това се гарантира в изключителна степен:

 • Абсолютно затворен кант, особено и в ъглите на елемента;
 • Патентовано изпълнение на мястото на свръзка начало/край;
 • Постоянно висока бариера срещу проникване на водни пари и изтичане на газ;
 • Гъвкав и частично еластичен дистанционер;
 • Намален конденз по канта на стъклопакета.

Благодарение на специфичните качества на материала на Ködispace, напълно автоматичното му полагане и патентованата връзка начало/край се гарантира изключително голяма плътност на водни пари и изтичане на газ през цялата продължителност на живот на стъклопакета. Стандартните дистанционери показват някои типични слабости, например при среза в ъглите или разширяване в ъглите при огъване.

Възникващите под въздействие на климатични, ветрови и засмукващи натоварвания движения по канта се компенсират от хомогенния дистанционер Ködispace.

Тези предимства водят до изключителна дълготрайна стабилност на произведените стъклопакети.

Особено при тройните стъклопакети кантът е изложен на по-големи сменящи се натоварвания, предизвикани от климатичните промени.

Дори и при дебелина на запечатката при троен стъклопакет колкото при двоен, с Ködispace се постига най-ниската стойност на изтичане на газ от 0,4% на година, което гарантира топлозащитната функция в продължение на десетилетия.

Това е доказано чрез изпитания от TÜV Rheinland. Kömmerling е първата фирма на пазара с този сертификат.

Ködispace – (не)видимият дистанционер

Освен впечатляващите технически и практически характеристики, дистанционерът Ködispace повишава и естетическите стойности на дограмата и фасадите. Поради огледалния ефект на повърхността на дистанционера, предлагането му в различни цветове е излишно. Дистанционерът Ködispace приема цвета на прозоречната рамка и така хомогенно се слива в цялостната визия на прозореца.

Обобщение

Като се вземат предвид всички описани критерии относно оптималния производствен процес, оптималните разходи и гарантираната устойчива дългосрочна функционалност, Ködispace представлява най-добрата система за топъл кант.

Това се потвърждава еднозначна от:

 • Повече от 15 години пазарно присъствие;
 • Повече от 80 производствени линии в цял сят;
 • Повече от 40 млн.м2 произведени стъклопакети.

Все повече водещи производители на стъклопакети по целия свят залагат на тази успешна технология.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com