BAUELEMENTE BAU

В брой 5/2013

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

 

Защо се плащат или се плащат данъци

Готовността да се плащат данъци очевидно куца в цял свят. Афери с офшорки изплуват постоянно, известни политици и обществено известни личности попадат под прицела на правосъдието заради укрити данъци. И това не касае само някои от супербогатите. Психолози разкриват причините за това.

Известни концерни също не могат да служат за пример, тъй като спестяват милиарди от данъците, благодарение на хитроумно използване на познанията за данъчните закони и използване на определени пролуки. Мащабите на това проявление се вижда най-добре от разразилия се преди време скандал около офшорните компании, когато анонимен информатор предаде данни за 130 000 лица и фирми, съхраняващи парите си в данъчно райски места. По преценка на експерти в тези данъчни оазиси се намират между 20 и 30 билиона долара. Това носи загуби на държавите, от чиито произход са, за около 300 млрд. долара.

Но не само супер богатите използват трикове, за да „спасят” парите си от държавата. Към тези загуби се добавят и „спестяванията” от сивата икономика.

Независимо че избягването на данъците е масов феномен, медиите оповестяват атрактивните случаи, без да анализират факторите на данъчния морал. Точно тук обаче идва интересния въпрос – защо толкова много хора, независимо дали са богати или не, плащат данъците си, а други използват всички възможни легални или нелегални начини, за да спестят пари. Укриването на данъци в крайна сметка не е геройство, а престъпление, което в определени случаи води до затвора.

Психолози по икономика отговарят на въпроса

Проведените експерименти и проучвания имат за цел не само да достигнат до причините, но и да повишат мотивацията за плащане на данъци.

Изследователи от университета във Виена слагат под лупата над 80 проучвания, за да разберат до каква степен професията и нивото на образованост оказват влияние върху данъчния морал. Резултатите показват, че към избягване на данъците са по-склони тези, които имат възможност за това, т.е. самонаетите и предприемачите, в по-малка степен – наетите, освен това и лицата с по-високо образование, които имат по-добри познания на вратичките в данъчните закони.

Успоредно с това, съществена роля играе чувството за справедливост, т.е. дали държавата се отнася справедливо или не.

В групата на лицата с по-високо образование, тези които се чувстват недоволни от отношението на институциите, търсят възможностите за укриване на данъци. Данъкоплатците искат да се отнасят с тях честно и когато това не се случва се опитват да направят изравняване на действителната или вероятната несправедливост чрез собствена инициатива. Който чувства, че се отнасят с него справедливо плаща със значително по-голяма готовност.

Клише ли е теорията за смелостта

Дали готовността за поемане на риск, дори със заплаха от затвор означава мъжественост и смелост? Изследванията показват, че мъжете по принцип са по-склонни към поемане на рискове, отколкото жените, например при шофиране, в спорта или в професията. Може ли тогава половете да са от значение при фискалните измами?

При направено проучване сред самонаети става ясно, че мъжете поемат риска при фискалните измами значително по-често и в по-големи размери от жените, тъй като поставят на по-високо ниво възприемането си като силен пол.

Бързите пари

Друг съществен фактор на отношението към данъците са усилията, с които са спечелени парите.

Тук логиката подсказва, че този, който е вложил по-големи усилия при изкарването на пари, ще е по-склонен да задържи по-голяма част за себе си. Двамата австрийски психолози Кирхлер и Мюлбахер, проучват отношението на 113 участници. При съставянето на годишните си данъчни декларации запитаните трябва да определят как биха постъпили при двете ситуации: първата при лесно изкарани средства чрез безпроблемно изпълнение на поръчки и втората – при трудни и проблемни за изпълнение договори. 36% споделят, че биха поели риска да укрият приходи при лесно спечелени пари, а само 17% - при трудоемко спечелените средства.

Тези резултати изненадват на пръв поглед, но има логично обяснение. Трудно изкараните пари се пазят по-ревностно и не се рискуват, не се залагат на ролетка или друг вид хазарт.

В следващ опит се добавя и въпроса каква печалба се очаква. В този случай само 6% от участниците са готови да укриват приходи при трудно изкараните средства срещу 42% за лесно спечелените пари, когато очаква висока печалба.

Какви трябва да са изводите за данъчните

От проведените експерименти психолозите стигат да съвета, че проверките не трябва да се извършват само на случаен принцип, а и в зависимост от усилията които се полагат за печеленето на средства, например от борсови операции. Обратното, безсмислено е да се действа особено остро при професии, които полагат сериозни усилия, за да изкарат парите си.

Външни фактори

Наред с индивидуалните фактори, проучванията показват две други съществени условия. От една е страна силата на държавата при преследването и наказването на фискалната престъпност, от друга – доверието в държавата и институциите.

Налични ли са двата фактора, хората са мотивирани да дават по-верни данни за парите си. Колкото по-слаби стават тези фактори, толкова по-голяма става вероятността за укриване на доходи. Тези резултати се потвърждават от проучвания на Института за германска икономика в Кьолн, проведени в различни държави. Граждани на различни страни са запитани за доверието в техните държавни институции и да дадат оценка на силата на сивата икономика.

Очертана е ясна картина – колкото е по-ниско качеството на институциите, толкова сивата икономика е по-силна. Сред негативните водачи са държавите, нуждаещи се от подкрепа като Гърция и Италия, в противоположната положителна страна са Дания, Финландия и Швейцария, следователно държави, които са известни със стабилната си финансова политика.

В изследване на Университета в Касел пък е установено, че 45% от германските данъкоплатци смятат „честните” за глупави, а 38% проявяват съчувствие към коректните.

Съществува и усещане за безпомощност при данъкоплатците, предизвикано от неразбиране на сложните данъчни закони и невъзможността да си позволят квалифициран съветник. В следствие на това при тях се появява разочарование и отстъпление, което води до намаляване на фискалния морал. Тук може да се въздейства като се подпомогнат тези слоеве с разбираема информация и конкретна помощ.

Може би в бъдеще заплахата от изтичане на информация от банките или инвестиционните фирми ще доведе до предотвратяване на големи злоупотреби. При наличие на постоянна опасност от изтичане на информация от финансовите оазиси, това осезателно би намалило желанието за финансови измами.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com