BAUELEMENTE BAU

В брой 3/2012

Hautau с решения за вентилация

 

Система за пасивна вентилация в прозорците с повторно използване на топлината

В резултат на съвместен проект за разработка с големия австрийски производител на прозорци Internorm, Hautau успя да представи на международния специализиран панаир fensterbau/frontale през тази година интегрирана в прозорците система за вентилация с повторно използване на топлината от излизащия навън въздух. С нея се изпълняват изискванията на новите норми 1946-6 за вентилация и контролиране на влажността на въздуха в помещенията. Така предприятието доизгражда компетентността си в областта на сградната автоматизация и дава възможност на преработвателите да предлагат на клиентите си надеждно средство за правилно вентилиране и поддържане на здравословен вътрешен климат.

От много години насам производителите са поставени пред конфронтацията на противоречащите си изисквания: от една страна за създаване на възможно най-плътна сградна обвивка и от друга – да се осигури минимално необходимото проветряване на помещенията за поддържане на здравословни условия в тях. Това доведе до формулирането на параметрите и съставянето на новите норми за вентилация 1946-6. Години преди да влезнат в сила новите норми, предприятието Hautau интензивно изследва темата вентилация и по тази причина стана за Internorm правилния партньор по пътя за намиране на приложимо работещо решение по тази проблематика.

„Изкуствено създадената неуплътненост , като например премахване на уплътнения, не са задоволяващо решение. Освен това съществува нужда от разработването на решение, което да потвърди, че задачата за проветряването е отговорност на продукта прозорец”, коментира Удо Дизман, ръководител отдел сградна автоматизация.

Съвместна разработка с перфектен резултат

В следствие на това е разработен продукта за вентилация с повторно използване на топлината, който се интегрира в касата на прозорците. В този съвместен процес на дейност, уреда за вентилация е проектиран от Hautau, а за връзката към профилите на касите са отговорни специалистите от Internorm.

Така съвместно е разработена система , която осигурява на вътрешните помещения свеж въздух, без това да обвързва с ангажимент обитателите, като същевременно проветряването се извършва при почти 86 процента използване на топлинната енергия.

Кондензиралите водни пари се отвеждат през отводнителната система на прозореца и изтичат върху перваза. В случаи на много ниски температури, интегрираните температурни сензори осигуряват нужната защита от замръзване.

С пропускателна способност от 30 кубични метра на час, един уред на помещение е достатъчен за осъществяването на необходимата подмяна на въздуха. Уреда за вентилация е интегриран в системата за прозорци, така че размера на отвора за дограмата не се променя. Комбинацията с ролетни щори се изпълнява по познатите начини, без да се налагат каквито и да било изменения.

Практично, естетично и здравословно

От външната и вътрешната страна на профила на прозореца се виждат само две предпазни решетки. Освен това не се налагат никакви отвори в стената.

При използването на това решение за вентилация прозорецът се затваря нормално. Всички функции като звукоизолация, противовзломна защита или уплътненост на косо падащ дъжд остават непроменени. Прозорецът изглежда по стандартния начин. Друга подробност от този продукт е филтъра, който предпазва от навлизането на фин прах или полени, а подмяната му се извършва веднъж годишно. Смяната на филтъра е точно толкова елементарна, както при подмяната на торбичките на прахосмукачките, т.е. специални познания не са необходими, инструменти и особени умения – също.

Удобно обслужване

Обслужването на системата за вентилация се осъществява комфортно чрез монтиран върху прозореца елемент за управление. Чрез него могат да се зададат четири степени на вентилация. Най-ниската степен е изключително тиха, така че дори през нощта не нарушава спокойствието. Най-високата степен, при която обменът на въздуха е над 40 м3/час е особено подходяща при по-силно натоварване на вътрешния въздух, например в случаите след къпане за бързо отвеждане на високата влажност навън. След около един час, вентилацията самичка се привежда към нормално ниво на работа.

При появата на някакви смущения в работата на уреда, като например нуждата от подмяна на филтъра, върху таблото за управление се появява светлинен сигнал от интегрирана в него LED-крушка.

В уреда са монтирани необходимите изводи, така че свързването с централното управление на сградната техника или използването на дистанционно управление може да се осъществят по всяко време.

Друго предимство на добре обмислената система е, че тя се доставя от производителя на дограмата като цялостен елемент заедно с прозореца, а в същото време представлява самостоятелна завършена единица.

За момента се монтира само върху новата профилна система KF 500 на Internorm.

Система за вентилация Ventra на Hautau в етап на подготовка

Впечатлени от предимствата на интегрираното решение за вентилацията в прозорците на Hautau, с които широката публика се запозна по време на специализирания панаир fensterbau/frontale 2012, много други предприятия изявиха желание да използват новия продукт в производството си. За сега системата се предлага само за интегриране в профилите а кооперативния партньор Internorm.

За панаира BAU през следващата година, Hautau има амбицията да представи друго решение за вентилация под името Ventra, което да се разпространява свободно на пазара и да е приложимо към всички профилни системи.

„В бъдеще ще се погрижим за още чист въздух, защото имаме желание тази добавена стойност да остане за дограмаджийския бранш”, коментира управителката Петра Хаутау. Всичко под контрол

С темповете, с които елементите плъзгане с повдигане увеличават големината си и съответно теглото си, се поставя въпроса как се овладяват чудовищата, достигащи до 400 кг, като същевременно се осигурява комфортното и безопасно плъзгане.

За целта предприятието представи на fensterbau/frontale 2012 две нови решения.

Разработените от Hautau системи за омекотяване на затварянето HS soft lift за Atrium HS и ®Alu HS® осигуряват забавяне на хода на плъзгащия си елемент при затваряне в крайна позиция и по този начин предотвратяват опасността от прещипване.

Алуминиевият корпус на демпферната техника HS soft lift се монтира странично на касата. Системата е в състояние да омекоти спирането на лесно плъзгащите се и същевременно тежки елементи до 400 кг при достигане на затворена позиция на крилото. Тази функция предпазва и от нанасяне на повреди или щети върху цялата конструкция. В зависимост от конкретните ситуации силата на спиране, която осигурява HS soft lift може да се регулира на степени.

С омекотяването на удара при затваряне се предпазва целия прозоречен елемент, а с това се удължава живота на дограмата.

Повдигането се осъществява изключително лесно, а спускането е меко. Демпферa HS soft lift има двойно значение – от една страна служи за подпомагане на процеса на повдигане на крилото при отваряне на плъзгащия се елемент, така че да се осигури максимално удобство за потребителите. От друга страна HS soft lift намалява силата на удара при затваряне и смекчава спускането на крилото. Това е идеалното решение, особено за тежките елементи с тегло до 400 кг.

Избрани статии от Bauelemente Bau

Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

Системни конструкции от алуминий и стомана

Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

Монтаж на подпрозоречни первази

Още от новостите на Schüco на BAU 2017

Dr. Hahn показва модерен дизайн

Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

Избор на индустриална врата

ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

Geze превръща сградите в Smart Buildings

Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Йовета глас - Свят от стъкло

Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

Противовзломна защита

Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

Решения за врати за общи и подземни гаражи

Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

Нов силен играч на пазара

Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

REYNAERS – решения за модерна архитектура

Нов референтен обект на Schüco

Rehau внася цвят в играта

Hautau определя комфорта като фактор на успеха

Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

Дизайн на фасади и дограма, част 1

Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

Масо преработва панти и ножици

Roto допълва програмата

Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

Hörmann – обогатена дизайнерска програма

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka залага на активния диалог с клиентите

Специалитетите

Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

Концентрирана компетентност

fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

Veka разширява асортимента от декори

Напълно автоматизиран прозорец от Roto

Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

Фактори, въздействащи върху данъчния морал

Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

Стратегически партньор в проекта Green Solution House

Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

Изследване на теглото на стъклопакетите

Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

VELUX – естествена светлина на необичайно място

Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

Saint Gobain има милост към монтажниците

Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

Още по-голяма свобода на идеите в цвят

Тема на броя: стъкла и стъклопакети

Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

Бистро като вода, здраво като камък

Внезапно се заговори за универсалния дизайн

Секторен анализ на компетенциите на работната сила

Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

Границите на възможното

3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

Видимо и осезаемо качество

Използват ли се лесно модерните прозорци?

Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

Нови терминали за Варна и Бургас

Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

Водещите теми на BAU 2013

Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

Universal Design за строителните продукти

Ново от Reynaers : Венталис Акустик

Нова конструкция от Wicona

Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

Renson разработи нова система за вентилация

Hautau с решения за вентилация

Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

Winkhaus осигурява надеждна вентилация

Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

HAUTAU с поглед в бъдещето

Adler предлага импрегнатор ...

Специално изискване за френския пазар

Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

Прозорците са повърхности, доставящи енергия

През Интернет, от всяка точка на света

Елементната фасада на Wicona

Somfy осигурява оптимални условия

Прозорецът като безплатен соларен колектор

Генерацията evo

Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

Най-добрите възможности за дървените прозорци

Schüco санира италианското си седалище

Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

Апликация за мобилен телефон от ift

Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

Системата CS104

Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

Окрилени от нарастващото търсене

До 80 процента по-малко енергия

Почти безвредно влияние на прозорците

Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн
 НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

Via Bulgaria Ltd.
Mobile: +359 888 598 660
bauelemente@viabulgaria.com
www.viabulgaria.com