BAUELEMENTE BAU

В брой 4/2011

Представяме Hörmann - решения за транспорта

 

Не винаги производителите, които са пазарни лидери в Европа, имат същата позиция и в България. При Hörmann обаче това се случва и вероятно причината е в избора на сполучлив модел и хора за местната структура, заедно с невероятно широката гама от продукти.

Фирмата вече четири поколения остава семейна собственост и продължава да се развива успешно 76 години. Вратите за жилищни сгради и гаражи вече са добре познати и у нас, но нашата аудитория много по-често среща индустриалните секционни врати, ролетните врати и решетки, хидравличните платформи, бързодвижещите се врати и вратите с противопожарни характеристики. Строителството на обекти за логистиката продължи дори в разгара на кризата и товаро-разтоварните терминали са едно от типичните места, където срещаме продуктите и оборудването на Hörmann. Възможността да оборудват една сграда с продукти от един производител е между нещата, които клиентите на фирмата ценят.

Нивоизравнителни хидравлични платформи

Те компенсират (в определен диапазон) разликата между височините на пода на товарното пространство на превозното средство и на товарната площадка. За своите платформи Hörmann ползва надеждна хидравлика с два подемни цилиндъра, със защитни клапани против неконтролирано спускане (например при нежелано потегляне на превозното средство) и самоносеща конструкция. Синхронизираното действие на хидравличната платформа и вратата е изключително важно за безопасната работа. За да отговорят на индивидуалните особености в конструкциите на сградите, платформите на Hörmann се изработват по различни модели за инсталиране, а и в изпълнение с горещо поцинкована повърхност, предпочитано при работата с хранителни продукти. Предлагат се двадесет и един стандартни размери с товароносимост до 60 кN (6 т), като съществува и опция до 180 кN. Платформите са окабелени и краищата на кабелите са подготвени за свързване с управлението и хидравликата.

Основните типове платформи са два:

 • HLS е със сгъваема част, която представлява шарнирно окачена и самопочистваща се „устна”. Това е решението за общия случай на стандартни товаро-разтоварни работи;

 • HTL е с подаващ (телескопичен) механизъм с ход 500 или 1000 мм. Позиционирането при този вариант е точно до сантиметър. HTL е особено подходящ за хладилни складове (при тях вратата се затваря пред платформата, за да се изолира по-добре помещението) и при странично товарене на превозното средство.

  Хладилният транспорт и складиране са област, която потвърждава, че Hörmann предлага цели решения, а не само отделни елементи: системата DOBO, разработена от компанията, намалява до минимум температурните загуби. При нея, за разлика от обичайното решение, вратата на превозното средство се отваря едва след като то е спряло при рампата и вратата на съответната секция бъде отворена. Освен при складиране на пресни или замразени продукти, DOBO е подходящо решение за предотвратяване на кражби, както и за митнически складове.

  За оборудване с платформи на съществуващи сгради или когато те трябва да бъдат изнесени извън нея (например за избягване на термомост ) Hörmann предлага т.нар. „подест” – отделна метална конструкция, на която да се инсталира платформата. Подестът се монтира лесно и бързо, а при нужда може и да бъде преместен. Той дава възможност и за косо подреждане на автомобилите, когато мястото за маневриране пред рампата е ограничено.

  За да облекчи работата на водачите и да намали повредите при скачване с платформата, компанията е разработила помощната система HAD. При нея се използват ултразвукови датчици във вратата, които отчитат разстоянието между превозното средство и терминала, а водача получава информация за него чрез светофарна уредба.

  Секционни врати

  И тук подходът е комплексен: вратата, двигателят и управлението идват от един доставчик, всичко е готово за монтаж, не са необходими допълнителни материали. Богатият асортимент от принадлежности позволява на Hörmann да отговори на специфични изисквания на инвеститорите, в т.ч. и за автоматизация. При специфични потребности могат да бъдат разработени и нестандартни решения.

  Технически характеристики като ветроустойчивост, водонепроницаемост и топлоизолация са изпитани и сертифицирани според европейското законодателство и действащите продуктови норми, а задвижванията са подсигурени многократно, за да се гарантира максимална безопасност. Окачванията са над 35 вида, така че да покрият различните конструкции на сградите.

  При изграждането на центрове за логистика се ползват два типа врати: SPU 40 и DPU 40. По-разпространеният тип е SPU 40: стабилна двустенна врата с топлоизолация, която може да покрие светъл отвор с ширина до 8 м и височина до 7 м. Възможно е вграждането на остъкляване за визуален контакт между персонала и превозното средство, като използваният плексиглас Duratec. Материалът остава прозрачен и с гладка повърхност дори след многократно измиване и натоварване.

  Енергопестящите врати от втория тип, DPU 40, са разработени специално за логистиката на пресни и замразени продукти. С използването на двустенни ламели дебели 80 мм и с коефициент на топлопредаване 0,3 W/m2 К, на двойни уплътнения и на термична преграда между ламелите, загубите на топлина са минимални. Това от своя страна води ди минимални разходи за енергия. Тези врати, чиято ширина стига до 10 м, а височината – до 8 м, са оптимално решение за терминали на хладилни складове.

  Уплътнителни ръкави

  Уплътнявайки пространството между секционната врата и превозното средство тези ръкави намаляват топлинните загуби, предотвратяват образуването на въздушни течения и предпазват стоките и персонала от атмосферните влияния. Размерът на ръкава се определя от превозните средства, а не от размера на вратата. Оптималният избор на типа и модела на уплътнителя зависи от честотата, с която се обслужват превозното средства (брой на превозни средства за денонощие), от техния тип, размери и форма, както и от продължителността на товаро-разтоварния процес. Освен тези технически и организационни фактори много важно е какви са навиците и дисциплината на водачите.

  За леки до нормални натоварвания от Hörmann препоръчват моделите DSL, които са с раменна конструкция. В случаите, когато се изисква по-висока износоустойчивост и усилена ножична конструкция, подходящите модели са DSS и DTS.

  Уплътнителите с надуваеми възглавници подобряват значително изолирането и намаляват топлинните загуби, затова са препоръчваното решение при складове за замразени продукти и хладилен транспорт.

  При уплътнителните ръкави най-голямо е натоварването на челните платнища, затова за тях в Hörmann използват специален материал с висока еластичност и устойчивост - полиестерна тъкан със специфична ориентация на влакната (т.нар. монофилмент), върху която двустранно е нанесено покритие от поливинилхлорид (PVC) с дебелина 3 мм.

  Допълнителни средства

  Бързането, а и недостатъчните умения на водачите при маневриране нерядко нанасят щети на оборудването и на самите сгради. Затова в програмата на Hörmann има и средства като буфери за сградите, които предпазват техните фасади, както и т.нар. „водачи” за маневриране, които гарантират точното позициониране на превозното средство и с това предпазват уплътнителите от повреди.

  Сервиз и всичко от един производител

  При логистиката и в частност при транспорта, времето е пари. Това е причината клиентите все повече да се интересуват не само от характеристиките и качеството на продуктите, но и от предлагания за тях сервиз, включително след изтичането на гаранционния срок. Навременната и бърза реакция на сервизните техници и времето, необходимо за отстраняване на повредите, доставката и смяната на повредените части, са от критична важност, особено при производства, които ползват доставки „just in time”, куриерски фирми и др.

  Клиентите на Hörmann могат да ползват програмата за гаранционно и извънгаранционно обслужване, както и да сключат абонаментни договори за инспекция, поддръжка и профилактика на своите съоръжения. Последната форма удължава експлоатационния срок на изделията, минимизира риска от престои поради внезапни повреди и гарантира безопасна експлоатация на съоръженията.

  На проектантите на нови сгради, българският екип на фирмата предлага компетентни консултации за избор на оптимално решение - така, както трябва да бъде при професионалистите.

  Това са солидни аргументи при избора на Hörmann като доставчик на цялостни решения, който освен това сам разработва, съгласува и произвежда всичките си продукти в собствени модерни специализирани предприятия.

 • Избрани статии от Bauelemente Bau

  Международен панаир на дърводобивната и дървопреработващата промишленост LIGNA 2017

  Системни конструкции от алуминий и стомана

  Пожароустойчиви врати в сградата на концерна на Philips в Хамбург

  Асоциацията за фасаден инженеринг вече е факт

  Collider Аctivity Center на фирма Walltopia в София

  Монтаж на подпрозоречни первази

  Още от новостите на Schüco на BAU 2017

  Dr. Hahn показва модерен дизайн

  Gealan S 9000 във франкфуртската сграда Westside Tower

  Gretsch-Unitas предлага системни решения за всички варианти

  Избор на индустриална врата

  ADLER на Ligna в Хановер от 22 до 26 май 2017

  Hörmann – стъклена врата за димо- и пожарозащита

  Roto прави нулевия праг за врати тип хармоника възможен

  Geze превръща сградите в Smart Buildings

  Монтаж на дограми и фасади с изолационните носещи профили PURENIT

  ift форум - Интересни факти за областта на изпитванията

  Над деветдесет авторски парчета участват в Рейнарс Рок трамплин

  Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

  Йовета глас - Свят от стъкло

  Фасадите се превръщат в прожекционни екрани

  Стъклата на Guardian Glass поставени в екстремни условия

  Противовзломна защита

  Висока топлоизолация и енергийна ефективност на дограмата

  Решения за врати за общи и подземни гаражи

  Покривни прозорци FAKRO – естественият избор

  Продуктите на ADLER подчертават хармонията с природата

  ЕТЕМ с нова система в продуктовото си портфолио Е39 за прозорци и врати тип хармоника

  Нов силен играч на пазара

  Veka разработва приложение за проектиране на прозорци

  Монтаж на прозорци в топлоизолирани монолитни зидове с ограничена носимоспособност на дюбели

  HAUTAU на BAU 2017 - Техника за сигурност и автоматизация – със система в бъдещето

  BAU 2017, Мюнхен – от 16 до 21 януари 2017 - Предложения за архитекти

  Интервю с председателя на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“

  REYNAERS – решения за модерна архитектура

  Нов референтен обект на Schüco

  Rehau внася цвят в играта

  Hautau определя комфорта като фактор на успеха

  Фасаден инженер – старт на дългоочакваната нова професия

  Дизайн на фасади и дограма, част 1

  Winkhaus предоставя висока защита за домовете с брава-мартина autoLock AV3

  Многобройни новости в областта на двуосовото отваряне

  Velux Smart Ventilation – успешен панаирен дебют

  Масо преработва панти и ножици

  Roto допълва програмата

  Veka хвърля поглед върху бъдещето на прозорците

  Интервю с Андреас Хартлиф и Бонифациус Айхвалд

  Schüco AWS 120 CC.SI сертифициран от Института в Дармщад

  Hörmann – обогатена дизайнерска програма

  Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

  Veka залага на активния диалог с клиентите

  Специалитетите

  Резултати от работна среща в ift-Розенхайм

  Adler поставя рекорд при измерването на адхезията

  Kömmerling Chemische Fabrik GmbH със специална презентация на Българската строителна седмица 2014

  Концентрирана компетентност

  fensterbau/frontale 2014 отбеляза нов рекорд

  Hautau – сила във вентилацията и автоматизацията

  Нова генерация кутии за ролетни щори от Veka

  Съветите за успех на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

  Schüco разширява възможностите за фасаден дизайн със системата Parametric Concept

  Къде сме днес и с какво трябва да се съобразим

  Българската следа в олимпийските съоръженията на Зимните олимпийски игри 2014 в Сочи

  VEKA AG укрепва позициите си с придобиването на конкурента GEALAN

  Фотобиореактори във фасадите за производство на енергия

  fensterbau/frontale 2014 – по-силен от всякога

  Поредица „Съвети за успех” на Гюнтер Шмиц за Bauelemente BAU

  Veka разширява асортимента от декори

  Напълно автоматизиран прозорец от Roto

  Интервю с председателя на Сдружение български врати, прозорци и фасади инж. Димитър Иванов

  Фактори, въздействащи върху данъчния морал

  Winkhaus предлага нов обков за големи прозорци

  Стратегически партньор в проекта Green Solution House

  Актуалната 76 милиметрова система на групата profine

  GU с нови допълнения към концепцията за входни врати

  Изследване на теглото на стъклопакетите

  Мобилно измерване на Ug – стойностите и изчисляване на възможностите за намаляване на енергийните разходи

  Законово противопоставяне на ЕС срещу предлагането на нелегално изсечена дървесина

  Фотоволтаични и соларни системи от SCHÜCO

  VELUX – естествена светлина на необичайно място

  Inoutic предлага онлайн вариант за конфигуриране на прозорци

  Saint Gobain има милост към монтажниците

  Системите на Reynaers в авангардната сграда RED APPLE до Южния парк в София

  Устойчиво решение за паралелно плъзгане от HAUTAU

  Системи за вентилация от Gretsch-Unitas за жилища

  Нова програма на Hörmann за интериорни врати SolideStyle

  Съветите за сигурен успех от Гюнтер Шмиц специално за Бауелементе Бау

  Обзор на европейския пазар, изразен в актуални стойности

  Нов обков за паралелно плъзгане от Масо

  Още по-голяма свобода на идеите в цвят

  Тема на броя: стъкла и стъклопакети

  Стъкло и стъклопакети за екстериор и интериор

  Доволните клиенти осигуряват следващите поръчки

  Бистро като вода, здраво като камък

  Внезапно се заговори за универсалния дизайн

  Секторен анализ на компетенциите на работната сила

  Обков на Winkhaus с противовзломна защитна функция

  Системите на Reynaers Aluminium в остъкления покрив на Bulgaria Mall

  Съвети за проветряването при подмяна на дограмата

  Границите на възможното

  3С – импрегнирана уплътняваща лента за прозорци

  glasstec 2012 – водещият панаир за стъкло

  Видимо и осезаемо качество

  Използват ли се лесно модерните прозорци?

  Security Essen от 25 до 28 септември 2012 година

  Нови терминали за Варна и Бургас

  Нови изследвания показват възможностите на динамичните слънцезащитни системи

  Водещите теми на BAU 2013

  Повишена противовзломна защита за прозорци и балконски врати

  Universal Design за строителните продукти

  Ново от Reynaers : Венталис Акустик

  Нова конструкция от Wicona

  Solutia Inc. предлага ново Low-E фолио на пазара

  Siegenia-Aubi разработи ново приложение за сигурни прозорци

  Цялостни сертифицирани решения на Reynaers за пожарозащита

  Renson разработи нова система за вентилация

  Hautau с решения за вентилация

  Sikkens - професионални покрития за дървените повърхности

  Winkhaus осигурява надеждна вентилация

  Siegenia-Aubi проправя нови пътища в обкова

  HAUTAU с поглед в бъдещето

  Adler предлага импрегнатор ...

  Специално изискване за френския пазар

  Системите за заключване на Winkhaus гарантират сигурността

  Прозорците са повърхности, доставящи енергия

  През Интернет, от всяка точка на света

  Елементната фасада на Wicona

  Somfy осигурява оптимални условия

  Прозорецът като безплатен соларен колектор

  Генерацията evo

  Gealan предлага запълнени с пяна IKD®-профили за крила

  Най-добрите възможности за дървените прозорци

  Schüco санира италианското си седалище

  Семинар на асоциация „Български врати и прозорци”

  PVC прозорци и врати, разработено от сдружението „Български врати и прозорци”

  Апликация за мобилен телефон от ift

  Продуктите на топ-иноватора в Германия, представени на нашия пазар

  Индивидуални решения на Hydro Building Systems за българския пазар

  Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

  Добра информираност - устойчива дълготрайна стратегия

  Системата CS104

  Комплексно решение за осветяване на модерния интериор

  Окрилени от нарастващото търсене

  До 80 процента по-малко енергия

  Почти безвредно влияние на прозорците

  Ръчно дистанционно управление с изискан дизайн  
   НАЧАЛО               КАТАЛОГ               ИЗБРАНО               ЗА НАС

  Via Bulgaria Ltd.
  Mobile: +359 888 598 660
  bauelemente@viabulgaria.com
  www.viabulgaria.com